Bečka ekskurzija

12 lis.

Nedavno iskustvo bečke ekskurzije praktični je nastavak razmišljanja o disciplini, odnosno njena potvrda u najjasnijem obliku. Zašto?

Zato što smo s heterogenom skupinom od 38 djece u dobi od 10 do 14 godina proveli tri dana u Beču i zajedno s njima uspjeli uživati u svemu što nam se ponudilo. Pri tome, osim dominantnog osjećaja velike odgovornosti koji ne popušta od trenutka odlaska do trenutka povratka, nije bilo ni nervoze, ni  ljutnje, ni povišenoga tona. Umjesto toga, bilo je puno smijeha, osobito kada smo zajedno u Prateru glumili hrabrost, znatiželje, kada smo isprobavali eksperimente u Tehničkom muzeju i mjerili EKG, čuđenja, kada smo gledali kosture dinosaura i mamuta u Prirodoslovnom muzeju i još puno, puno drugih ugodnih osjećaja.

Kako je to bilo moguće? Pa, recimo, uz dva “jednostavna” uvjeta:

  1. S nama su bila dobro odgojena djeca koja poštuju dogovorena pravila i autoritet učitelja jer u sebi nose autoritet roditelja i onda kada nisu u njihovom vidokrugu, djeca koja nisu suviše zasićena komercijalnim sadržajima i nije im sve dosadno pa imaju potrebu za novim, djeca koja su skromna i koja su imala potrebu kupiti male poklončiće za roditelje, braću i sestre.
  2. Nas tri voditeljice, uz pomoć izvanredne stručne voditeljice Anje, porijeklom Hrvatice koja već dugo živi u Beču, znale smo nalaziti pravu mjeru između obrazovnih (školskih) zahtjeva da se što više vidi i doživi i učeničke (dječje) potrebe za zabavom i slobodom. Mijenjale smo program u hodu, prilagođavajući se istovremeno vremenskim prilikama i dječjim potrebama. Istina, ne bismo u tome bile tako uspješne da se mi, četiri odrasle osobe, nismo jako dobro razumjele.

Dakle, svi smo u sebi, u skladu sa svojom odraslošću, imali ugrađenu onu disciplinu (strukturu, red, pravila) koja nam je trebala da se dobro osjećamo, da ispunimo ono što smo željeli prije polaska, da se vratimo zadovoljni i da možemo zaključiti kako bi u ovom sastavu mogli ići gdje kod poželimo!

S obzirom da fotografiranje ipak iziskuje vrijeme a to znači i skretanje pozornosti, samo nekoliko detalja snimljenih u prolazu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: