Snaga osjećaja, snaga ljubavi

5 sij.

Wake When some vile thing is near, by Warwick Goble

 

˜

˜

˜

˜

˜

Godina 2012.

Još jedan početak ili nastavak, ovisno o tome što priželjkujemo.
Sasvim poznato obilježen čestitanjima s puno želja za radošću, ljubavlju, zdravljem, zadovoljstvom…
Prenijele su se one u još jednu godinu s novom vjerom da će nas poput snijega zasipati svojim obiljem. Izgleda kao da one imaju neki sasvim svoj, poseban život izvan nas.

Dok smo ih izgovarali jesmo li bili svjesni koliko one ovise o nama, o našoj povezanosti s drugima i osjećajima koje stvaramo i koliko naše zdravlje u stvarnosti oslikava naše odnose?

“Opća teorija ljubavi” (Lewis,Amini,Lannon) fascinantna je znanstvena priča o iskonskoj ljudskoj potrebi za bliskošću i snazi kojom ona mijenja naša tijela.

Povezanost i bliskost nikada nisu bili samo emocionalni fenomeni. Tko god je osluškivao svoje tijelo u susretu s onima koji su mu donosili brižnost, toplinu, blagost, podršku.. mogao je osjetiti njegovu unutarnju harmoniju.

Privrženost je uistinu i fiziološki proces koji utječe na ritam našeg srca, naše spavanje, imunološke funkcije, hormone, na sve što nam je vitalno važno za zdravlje.

“…Osjećaji su zarazni, oni spontano prelaze s osobe na osobu..” poručuju nam autori knjige. I upravo zato što jesu i što je naš um i naša duša otvorena, mi se osjećajima povezujemo jedni s drugima dijeleći sliku ljubavi koja nam je utisnuta još u djetinjstvu.

Ne kaže se slučajno da od ljubavi djeca rastu. Ona rastu ne samo u emocionalnom značenju nego i tjelesnom jer ljubav i briga omogućuju hormonu rasta da zaista raste. Roditeljskom ljubavlju može se mijenjati neurogenetsko naslijeđe pa tjeskobi sklona djeca mogu zahvaljujući brizi i ljubavi postati radosna i zadovoljna.

To nam pokazuje da ljekovitost ljudskih odnosa leži u vezanosti bogatstvom osjećaja ljubavi. Oni su ti koji jedini mogu ostvariti naše želje i potrebe ako smo bili sretnici kojima su oni usađeni u ranom djetinjstvu. Skladna povezanost s drugima utiskuje nam otpornost prema destruktivnim učincima stresora čuvajući naše zdravlje, dok nam nesklad u odnosima unosi tjeskobu, nezadovoljstvo i bolest.

Kako je to stvarno moguće, na koji način veze prožimaju ljudsko tijelo, um i dušu, na koji način ljubav mijenja tko smo i tko možemo postati ili još važnije, na koji način ljubav oblikuje, vodi i mijenja emocionalni um djeteta – samo su dio zanimljivih pitanja na koja odgovaraju tri znanstvenika, psihijatra u Općoj teoriji ljubavi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: