Napa – dolina vinograda i dobrih vina

12 svi.

Castello di Amorosa

Pogled na srednjovjekovni dvorac okružen maslinama i vinogradima, u svijest neodoljivo priziva slike sunčane Toscane. Možda je to bila nostalgična potreba sretno povezana s američkom čežnjom za europskom poviješću, kojom je četvrta generacija vinara talijanske obitelji Sattui odlučila prije 15 godina izgraditi dvorac-vinariju i smjestiti ga u dolinu na drugom kraju svijeta.

zelena dolina

balonom u razgledavanje

Napa Valley – danas je svjetski poznata dolina vinograda, smještena sjeverno od San Francisca, koja poput Toscane, s kojom je  rado uspoređuju, ima svoju umjetnost.

U tom bogatom prostoru u kojem i ime  Napa (ime rijeke, grada i doline), prema indijanskom, znači “obilje” , umjetnost je vino, a vino umjetnost pa se svi razgovori vode o vinu i uz vino, bez obzira slušate li o povijesti kraja, razgledavate jednu od 400-tinjak vinarija ili kušate vino dvojeći se koje biste kupili.

Nekim vinarima dovoljno je samo ime da vas privuku, drugi vas pozivaju da se iz balona divite ljepoti doline, dok vam treći uz vino nude razgledavanje dvorca.

Vinarija Castello di Amorosa, vjerna replika toskanske utvrde-dvorca iz 12. stoljeća zadovoljava znatiželju brojnih Amerikanaca za vječno privlačnom Italijom.

unutarnje dvorište

viteška dvorana

Šetajući dvorcem zaboravite u kojem se dijelu svijeta zapravo nalazite dok vam na kraju ne ponude uz vino i razne druge suvenire spretno upakirane u nostalgični okus Italije. Poruka je jasna: “Kušajte i pijte ili možda, opajajte se – dodao bi ovdje Baudelaire, ali svakako kupite!”

u njemu je bogatstvo

zato se dobro čuva

Ima nešto opojno lijepo u toj dolini, u njenim bojama i mirisima, u malim gradićima po mjeri čovjeka u kojima se nudi mirniji i ugodniji život u udobnim, jednostavnim kućama,zelenih,uređenih okućnica, zarađenih na- pornim radom.

i nekad, vješto oslikana na muralu.

Calistoga danas

Vinska priča počela je sredinom 19.st. kada je otvorena prva vinarija, a postala širom poznata 100-tinjak godina poslije. Velike zasluge za to pripadaju i  vinaru našeg podrijetla, Miljenku Grgiću čiji  Chardonnay 1976.god.  pobjeđuje na degustaciji u Parizu. Bila je to prva pobjeda kalifornijskih vina i početak uspona američke vinske doline koja konačno gubi kompleks Francuske.

Vinarija Grgich Hills

gosp.Miljenko Grgić zahvaljuje na donaciji za razminiranje Hrvatske

Napa Valley  je  danas poljoprivredno područje namijenjeno  uzgoju vinove loze, no površine pod vinogradima ipak se kontroliraju kako bi se sačuvala biološka raznolikost. Svijest o potrebi zaštite doline dovela je i do odluke o ograničenoj urbanizaciji čime je povećana i kvaliteta življenja (naravno, i cijena nekretnina). Trend zdravijeg i odgovornijeg odnosa prema okolišu primjetan je u sve češćem organskom i biodinamičkom uzgoju vinove loze kao i organskom uzgoju hrane čiji je izbor u trgovinama odličan (i ne tako skup kao što je kod nas).

Farmer's market

sve je prepoznatljivo osim mjernih jedinica

Na tragu tog trenda je i pokret pod sloganom: “Kupujmo proizvode iz kruga od 100 km!”, kojim se potiče prodaja viška poljoprivrednih proizvoda, od kojih mnogi dolaze iz kućnih vrtova. Svakog petka u mjesecu prodaju se na malom sajmu, vrlo dobro posjećenom, bez obzira na bogati status stanovnika doline.

reljefŠetajući prostorom koji reljefom podsjeća na dijelove  Dalmacije, teško se bilo oteti mislima kojima je jasno da bi i mnogi naši prostori mogli biti ovako uređeni i bogati  kada bi bilo dostatno volje i pameti.


A kojem se vinu bilo teško oteti? Pa, može se reći, odličnom okusu Zinfandela, po prvi put kušanog vina, proizvedenog iz biodinamičkog uzgoja (Grgich Hills Napa Valley,  2007.).

2 komentara Za “Napa – dolina vinograda i dobrih vina”

  1. kontesa 15. svibnja 2011. u 4:30 pm #

    Odličan post. Sad mi je jasno odakle balon koji je dugo bio avatar urednice 🙂

    • Agnes 17. svibnja 2011. u 8:31 pm #

      Hvala ti. Dugo je trebalo da se otkrijem 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: