San Francisco – tragovi pogleda

2 velj.

For those who come to San Francisco
Be sure to wear some flowers in their hair
If you come to San Francisco
Summertime will be a love-in there.
Scott McKenzie “San Francisco”


Avantura vožnje ulicama San Francisca.

Kada mi se za to pruži prilika, volim uživati u dinamičnim gradovima koji prijatno bučno pronose život svojim ulicama. Njihova me buka ne umara, njihovo mi mnoštvo ne smeta. U njima mi koraci ne posustaju  jer duh pogledom otkriva uvijek nove izazove.

Bilo je ljeto, bila je glazba, bila je ugodna svježina oceana u zraku, bio je San Francisco. Mladenački živ, duhom bogat, životom ispunjen.

Grad u kojem, gotovo u jednom danu, možete kupiti lijepe porculanske zdjelice od stare Kineskinje koja ne govori engleski i vjerojatno nikad nije izašla iz svoje četvrti, možete popiti sjajan cappuccino u talijanskom kafiću s fotografijama Rima i izmijeniti nekoliko rečenica na talijanskom,  možete umiriti pogled u  jasnim linijama japanskog  Tea Gardena ili opustiti korake na sasvim američkoj, pacifičkoj plaži.

San Francisco okupira sva vaša osjetila, osobito ako se kao i mi usudite dovesti autom do središta, parkirati i upustiti se u istraživanje korak po korak, korak po korak….

Ulaz  preko Bay Bridge-a u grad zgusnut na poluotoku između zaljeva i oceana pa polaganom šetnjom od brežuljka do brežuljka kroz različite svjetove.

Donjom etažom Bay Bridge-a

pa onda s jednog brežuljka na drugi.

U središtu, kozmopolitski svijet “brendovskih imena” u impozantnim građevinama nudi prekrasna dizajnerska rješenja svega što možete zamisliti, a iznenađujući, neočekivani svijet oazica nudi prave trenutke dnevnog odmora.

Arhitektura moći

s oazama zelenila.

Zmajeva vrata.

Korak od središta, iza Zmajevih vrata, najveća kolonija Kineza izvan Kine i pravo mjesto da dobijete sliku kako izgleda napučeni svijet ili što se sve potrebno i  nepotrebno u njemu proizvodi.
Osebujno šarenilo u kojem se hrana izmjenjuje sa suvenirima, red ribe i voća s redom  slonovače i žada, pa se u trenutku pitate pripadaju li prekrasni sušeni morski konjici hrani ili suvenirima. Hrani, naravno!

šareni svijet

nezaobilazni zmajevi

Izvan Kineske četvrti  i središta grada izgleda kao da odjednom nedostaje ljudi. Nema gužve i šetnja postaje mirnija. Pogledi se nižu.
Brežuljci se izmjenjuju sa svojim lijepim, razigranim  fasadama u:

bijelo plavoj,

sivo plavoj,

zelenoj

ili u nizu boja.

Poneki pogled je običan, čist, dugačak. No i  među običnim, uvijek se nađe nešto što ga privuče skladnošću i uvjeri vas kako upravo raznolikost čini šarm grada, nudeći  iza ugla uvijek neka druga lica.

Chatedral of Saint Mary

Trinity Episcopal Church

muzej na otvorenom

U sjevernom dijelu grada, u zaljevu, svijet koji podsjeća na prošlost. Iza jedrenjaka i parobroda, na otočiću, stoji Alcatraz, svjedok burnih godina kada se za San Francisco govorilo da je najopasniji grad na svijetu, grad u kojem se brzo živilo i brzo umiralo.

Tako nepojmljivo sadašnjem ugođaju grada, ugođaju opuštene šetnje ili užitku koje subotnje jutro donosi mnogima koji preplave Golden Gate park – sftravel.com/ggpark.html

Park u kojem u punom smislu pulsira život. U jednom prostoru priroda potaknuta ljudskom rukom prožima umjetnost, glazbu, sport, zabavu, misao, znanje, ljepotu, mir…
Konzervatorij cvijeća, botanički vrt, glazbena pozornica, japanski čajni vrt, muzej likovne umjetnosti i najveći i najmoderniji prirodoslovni muzej na svijetu – Academy of Science – apsolutno fascinantno www.calacademy.org

Concourse - glazbena pozornica

Academy of Science

U mnoštvu ili u osami, ugodno je.

Tea Garden - japanski čajni vrt

Tea Garden

Neke pronađene mostiće nije lako prijeći, ali kada se prijeđu, nagrade vas.

Stvarnost ili film?

Neke mostove se lako prelazi, sretnije u jednom smjeru nego u drugom, ali valja reći: “Vrijedilo je prijeći.” Vrijedilo je sačuvati slike i prisjetiti se doživljaja.

I za sunčana dana neizostavni potez magle.

Prisjetiti se otkrivanja lica ljudi različitih kultura i stilova, izgleda i osmijeha, lica njihovih kuća, stara i nova, siva i obojena, lica njihovih parkova, opuštajuća i poželjna, lica njihova duha i  života.

Možda se posreći prijeći još jednom.

2 komentara Za “San Francisco – tragovi pogleda”

 1. slakal 3. veljače 2011. u 9:01 am #

  Uživala sam u šetnji San Franciscom s tobom. Ne izgleda nimalo zastrašujuće kako je prikazivan u nekim filmovima. Ne znam bih li se usudila ići autom u samo središte grada, ali bih sigurno prošetala brežuljcima i prešla nekim mostovima.
  Nadam se da ćeš gostovati kod nas na Putopisima s ovim opuštajućim tekstom i krasnim fotkama.

 2. Agnes 5. veljače 2011. u 6:15 pm #

  Draga urednice, hvala na komentaru i pozivu. Vrlo rado.
  Nisam napisala kako je vožnja do i po San Franciscu iznimno ugodna bez obzira na priličnu gužvu,ali u toj gužvi nitko ne trubi, nema nervoze, nema agresivne vožnje i prometna se pravila poštuju. To je i meni omogućilo da bez panike, s planom grada mogu navoditi, precizno i bez GPS-a. Na kraju smo se uvjerili da su naši strahovi, koji nisu bili mali,posljedica filmova a ne realnosti.
  Dakle, zaista nije zastrašujuće.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: