Advent u Salzburgu

7 pro.

Kad smo s juga u kojem još ima jesenjih boja, krenuli put sjevera i to u vrijeme Adventa, upustili smo se u potragu za onim ugođajem kojeg slikama nude stare čestitke i slikovnice.

Zasićeni komercijaliziranim i profaniranim Adventom koji se prodaje u trgovačkim centrima, a istroši prije nego blagdani i dođu, poželjesmo vidjeti što je to drugačije u salzburškom Adventu. Što to hladni prostor srednjovjekovnog, baroknog grada pretvara u topli duh nadolazećeg Božića.

prosinačke boje juga

prosinačke boje sjevera

Kada nas je Salzburg dočekao utopljen u mirisima cimeta, jabuka, bora, punča i toplog vina bilo je jasno da nas laganim koracima unosi u ugođaj jednog drugog svijeta.

Mnoštvo..

ljudi

Istina, gužva je, mnoštvo je ljudi, često se treba probijati, ali  ne smeta. U prostoru prekrasne rezidencijalne, barokne arhitekture gdje se sve može obići šetnjom, gdje vas obasjavaju plinske svjetiljke, a automobili ne podsjećaju u kojem vremenu živite, možete opušteno uživati i otkrivati. A kada mislite da ste obišli sve trgove i štandove, da nemate više što otkriti, ukaže se još jedan, pa još jedan mali “trgić” u dvorištu starih kuća i obuzme vas mirisnim crvenim i zelenim bojama toliko da spontano kliknete: ” To je blagdanski ugođaj!”

Podsjetnik na prošlo vrijeme.

Prigodni prizor

Zatim u obilju božićnih ukrasa od slame, drva, stakla, izrađenih u kućnim radionicama odaberete nekoliko da na Badnju večer kada se ukrašava kuća budu podsjetnik na jedan lijepi ugođaj sjevera.

Hohensalzburg

Hohensalzburg

Hohensalzburg

Pogled s dvorca-utvrde Hohensalzburg.

Dvorac Hellbrun s adventskim kalendarom

Jedino nas je hladnoća na koju nismo navikli, prisiljavala na češće “uskakanje ” u tople, zatvorene prostore. Jedan domaći kafić s atmosferom dnevnog boravka, kojeg je naravno Igor otkrio jer on ima poseban osjet za prostore s ugođajem, ma gdje se skrili, bio nam je omiljeni u nepuna dva dana boravka.

Posebno

i preslatko.

I na kraju, u čemu je čarolija ugođaja i topli duh nadolazećeg Božića?
Možda  jednostavno, u sretno posloženim bojama, okusima i mirisima tradicije koja još uvijek naslućuje svjetlo.

Svjetlo katedrale.

2 komentara Za “Advent u Salzburgu”

  1. sava 7. prosinca 2010. u 12:47 pm #

    Svaki put rado prošetam ulicama Salzburga, grada koji opija u bilo koje doba godine, ima ono nešto što vas zarobi i uvijek zove nazad. Mislim da je u njemu Advent stalno,osobito na tržnici koja širi čudesne mirise.Kao da je grad stao u nekom davnom vremenu,gdje se laganije živjelo i više uživalo.

    • agnes 7. prosinca 2010. u 9:27 pm #

      I ja sam ga tako doživjela i voljela bih opet prošetati ljeti kada je vrijeme ugodnije.Kad ti kažeš da je u njemu vječni Advent, onda je sigurno tako i to treba okusiti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: