Razumijemo li se?

4 pro.

Ljudi žive u utočištima
koja pružaju jedni drugima
IRSKA NARODNA

Zatvorena vrata ili otvoreno nebo?

U posljednje vrijeme sve mi se češće nameće ovo pitanje uz koje može ići i proširenje:”Možemo li se razumjeti? Želimo li se razumjeti?”
Što očekujemo kada tražimo razumijevanje i pitamo:”Razumiješ li me? Razumiješ li moje misli i moje osjećaje?”
Iskustvu se čini kako se mogu razumjeti jedino istovrsni doživljaji, a sve drugo je željom ili voljom učinjen napor upitnog ishoda.
Ipak, ako oni ne postoje, kakvo razumijevanje tražimo, što očekujemo, čime bismo se zadovoljili?
Očekujemo li od drugoga da izađe iz svog svijeta i pođe nam u susret. Očekujemo li da primijeti naše osjećaje, poštuje ih i ne odbaci kao nevažne, krive i prolazne. Da se ne ljuti i prebacujući krivnju zatvori vrata dijalogu. Očekujemo li da pokaže kako potrebe drugoga nalaze odjeka u njemu jer mu je stalo i nije mu svejedno.
Ako to nađemo, možemo li zadovoljno reći da je razumijevanje otkriveno suosjećanje, povjerenje, utjeha, prihvaćanje, pružena ruka.
Možemo li reći da je razumijevanje za nas, u tom trenutku, postalo pronađeno utočište u kojem i za hladnoće, toplina duše ćuti se?


2 komentara to “Razumijemo li se?”

 1. sava u 12:35 pm #

  Svi smo u situacijama kad tražimo razgovor s bliskim osobama,koji podrazumijeva razumijevanje, suosjećanje… ili je to ipak potreba da svoje osjećaje samo izbacimo vani,da si olakšamo teret u duši? Veliko je pitanje može li druga osoba proniknuti u srž naših misli? Nisam sigurna, osim kad nam se dogodila ista situacija, tužna ili vesela,onda imamo identične polazne točke, ali i tad svi različito reagiramo.Npr. smrt majke brat i ja smo doživjeli različito: on kao prirodan proces,a ja kao ‘kraj svijeta’.Kako onda tu dobiti razumijevanje?
  Mislim da je u konačnici čovjek uvijek sam.

  • agnes u 8:56 pm #

   Jest,u konačnici smo uvijek sami,slažem se,odatle i moja sumnja u mogućnost razumijevanja i naslućeni odgovor – empatija. Pokazivanje suosjećanja za mene znači i prihvaćanje da različito doživljavamo iste stvari, pa da imamo i različite osjećaje, a to traži određenu emocionalnu povezanost različite vrste.
   Nije lako odgovoriti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: