“Problematičan učenik” ili susret zahvalnosti

21 stu.

Budeš li o meni mislio dobro,
postat ću još bolji.
Phil Bosmans


I premda savijen, nalazi put do svjetla.

Slušam i čitam od školskih kolega o razočarenju, nezahvalnosti, nerazumijevanju i sve češće o malodušnosti. I mislim: “Ništa čudno za ovo vrijeme i ovaj prostor, pa i ja znam to osjećati.”

A onda, u nedjelju, svjetlo se pojavi tako izravno i obasja me neočekivanom snagom, poput sunca što se uspavanom jutru otkriva.

Slučajni susret nakon trinaest godina s mladim čovjekom u bijeloj polo majci, kulturnog ophođenja i s osmijehom na licu koji otkriva zadovoljstvo.
Dugi stisak ruke i riječi koje su poput bujice krenule  želeći  nadoknaditi  vrijeme između.

“Sjećate me se? Pravio sam probleme i bježao. Bio sam stvarno grozan. Svima sam zadavao muke.
A vi ste bili jedini koji ste vjerovali u mene. Jedini ste vjerovali da nisam loš, da za mene ima nade. Jedini ste me razumjeli. Vi ste me spasili. Završio sam srednju, dugo radio kao konobar, pa upisao višu pomorsku i sad imam dobar posao na brodu.”
Preplavila me toplina.
Kako ga se ne bih sjećala! Uvijek u crnoj majci, buntovan i prkosan. Prepun jedinica,otpora,negativizma.
Kako se ne bih sjećala obitelji: oca koji nije našao firmu nakon što se vratio s ratišta i dugo je bez posla, majke koja se borila s nesigurnim poslom i zabrinuta, fizičkim kažnjavanjem pokušavala sina “izvesti na pravi put” da bude poput brata, odličnog gimnazijalca.
Kako se ne bih sjećala njegove ljutnje na sve oko sebe, ljutnje koja bi preplavila prostor moje sobe. Nigdje se nije dobro osjećao, ni u školi, ni u kući. Bježao je i tražio utočište.
Sjećam se kako se lako upadalo u krug njegove ljutnje. Možda bi se i meni to dogodilo. Možda ni ja ne bih znala prepoznati, razumjeti i pomoći na pravi način da nisam tada srećom učila (od iznimne osobe, prof.dr.Dubravke Kocijan) o fizičkom kažnjavanju, nošenju s vlastitim osjećajima, radu s djecom i puno,puno šire. I naučila toliko da sam mogla drugima pomoći da i oni prepoznaju i razumiju.
A danas? Danas u osmijehu prepoznajem i razumijem da je učinjeno dobro.

Ispunjena smislom i radošću, narasla sam kao čovjek, na tome sam zahvalna i druge zahvalnosti ne trebam.
Osmijehom sam mu uzvratila.

6 komentara to ““Problematičan učenik” ili susret zahvalnosti”

 1. slakal 22. studenoga 2010. u 12:06 pm #

  Ovo je najbolje što si mogla doživjeti – nagrada za tvoj uloženi trud u “izgubljeni slučaj”. Tvoje beskrajno strpljenje i vjera u jedno nesigurno i mlado biće od koga su svi digli ruke je urodilo plodom.

 2. astrodrom 22. studenoga 2010. u 6:49 pm #

  Bravo! Mogu misliti kako si se osjećala… Ovaj tvoj primjer govori da oni koji rade s drugim ljudima bilo da su terapeuti bilo da su učitelji, moraju imati neku vrstu supervizije. Nije se uvijek jednostavno nositi s problematičnim osobama, a svatko od nas i sam ima dovoljno kompleksa, a i vlastitih problema.

  • agnes 22. studenoga 2010. u 10:06 pm #

   Točno.Supervizija je neophodna i bez nje nema kvalitetnog napredovanja u savjetodavnom radu, a u terapijskom je obavezna. Samo u našem školskom sustavu za to nema nikad novaca i sve je ostavljeno na mogućnostima i volji pojedinca. Ne shavaća se da bi to bila prava prevencija.

 3. sava 23. studenoga 2010. u 10:24 pm #

  Tvoja priča nam je svima primjer kako trebamo postupati u životu, pa i kad nismo osobito stručni. Ako ikako možemo zanemariti osobni teret, ako im možemo odvojiti barem malo vremena, djeca vape za našom pažnjom i razumijevanjem. Iako je teško, ali vratit će se lijepim jednog dana.

  • agnes 25. studenoga 2010. u 10:16 pm #

   Da, važno je pokazati brigu i htjeti pomoći. Uzalud je sva stručnost ako nema volje i vjere u dobar ishod. Znanje je dodatak, a vrlina je temelj.

   • astrodrom 26. studenoga 2010. u 8:29 am #

    Znanje je dodatak, a vrlina je temelj.
    Odlično!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: