Snaga prvih dodira majke i djeteta

9 lis.

Ako postoji sjećanje na rajske trenutke djetinjstva
sve životne teškoće lakše se prolaze.


Ishodišna točka svake osobne životne priče jest obitelj. Obitelj je sigurno utočište u kojem se dijeli i uči život. Uči se radovati, tugovati, davati, primati…. Uči se postajati ljudsko biće.
Mnoge nijanse kojima su danas obojani naši doživljaji sebe i svijeta davno su dodirima odabrale najvažnije osobe u našem djetinjstvu – naši roditelji.

U snazi njihovih prvih dodira leži snaga našeg života.

Zašto su važni prvi dodiri i u čemu je njihova snaga?

Da bi dijete moglo izrasti u zdravu odraslu osobu koja je otvorena prema svijetu i sposobna voljeti, mora samo biti voljeno, mora imati iskustvo ljubavi i prihvaćanja u najranijem djetinjstvu.
Prva osoba preko koje dijete upoznaje svijet i uspostavlja bliskost je majka.  “Dovoljno dobra majka”*(Winnicott) uvijek je znala i zna (a danas je to znanost i potvrdila) da prepoznavajući djetetove potrebe i odgovarajući na njih, stvara takav emocionalni odnos koji potiče tjelesni i psihički razvoj djeteta.
Zato je “Prvi dodir i zagrljaj model za sve kasnije zagrljaje u životu.“(Winnicott)  Majčinim dodirima, (ali dodirima i drugih važnih osoba u dječjem svijetu), izrazom lica i bojom glasa započinje sporazumijevanje koje gradi prve djetetove doživljaje. Oni su  poput  hrane koja primjerena i zdrava hrani i zaštićuje.
U majčinim rukama, licem prema njenom licu i glasu, potpuno predano, malo dijete upija osjećaje od kojih raste, stvarajući  poželjna sjećanja za budućnost.
Naručaj majke
– zagrljaj zaštite od vanjskog svijeta rukama koje nježno i sigurno grle, doživljaj topline majčina tijela, otkucaji njenog srca i blago milovanje, stvaraju aureolu svemoći i blaženstva bez koje nema razvoja temeljne sigurnosti. To je povjerenje koje u zrelosti prepoznajemo kao vjeru u sebe, u druge ljude, u život.
Majčino lice je ogledalo u kojem dijete vidi svoj odraz i stvara sliku o sebi. Vidjeti sebe u osmijehu znači vidjeti radost i prihvaćanje, sreću zbog samog postojanja. Vidjeti smirenost, znači, poslije mnogo godina shvatiti da je majčino lice imalo snagu preobrazbe mnogih strahova i nemira u izraz koji tješi i umiruje.
Nježno šaputanje, pjevušenje uspavanki, pričanje toplim, smirenim glasom, bez žurbe i nervoze, strpljivo i s ljubavlju, stvara osjećaj emocionalnog jedinstva.  Danas znamo, da smo iz tog osjećaja dobili sposobnost razumijevanja i suosjećanja s drugima.

Za snagu prvih dodira potrebna je ljubav, vrijeme, strpljenje, razumijevanje, žrtva, znanje, pomoć…. Majke na tom putu ne trebaju i ne smiju biti same. Trebaju pomoć i podršku očeva, obitelji, društva ali i svih nas koji u našim malim svjetovima, osobnim i profesionalnim, možemo svojim razumijevanjem i znanjem pomoći, podsjetiti, saslušati, pružiti ruku.
Prevelika je odgovornost za budućnost, a premalo onih koji je preuzimaju.

* “dovoljno dobra majka” – majka koja može pogriješiti, koja nije savršena jer takva ne postoji, majka koja se trudi, majka koja se pita i traži odgovore, majka koja prihvaća pomoć kada je potrebna..


6 komentara to “Snaga prvih dodira majke i djeteta”

 1. astrodrom 29. listopada 2010. u 5:55 pm #

  Jako lijepo. Imam i ja jedan post na tu temu, mada ne na ovom blogu.

 2. agnes 2. studenoga 2010. u 9:26 am #

  Hvala na linku.Pokušala sam tamo ostaviti komentar ali nisam uspjela, pa ga prebacujem ovdje.
  Zanimljivo je kako se o istim stvarima može pisati iz različitih kutova a opet s istom idejom i porukom. Ovaj pristup otkriva mi novu dimenziju astrologije, dublju i zahtjevniju i kao u svemu pokazuje kako to izgleda kada se nečim bavi temeljito.Vrlo su mi interesantne tvoje analize.
  Ja sam pišući o ranom iskustvu izbjegavala teoriju jer to zahtijeva temeljitiji pristup i više prostora. Tako nisam ni spominjala simbiotsku fazu koja je ključna za odnos majka-dijete i koja odeđuje tip privrženosti koji utječe na karakter kasnijih emocionalnih odnosa.
  Doživljaj majke jest uvijek subjektivan, on ni ne može biti drugačiji jer je svako dijete biće za sebe, sa svojim razvojnim karakteristikama kao što se i majka različito ponaša prema svakom djetetu, pa ta interakcija stvara specifičan odnos, drugačiji sa svakim djetetom.
  Da ne pretjeram,pozdrav,
  Agnes
  P.S. Išla sam odmah pogledati svoj položaj mjeseca. Ima dosta aspekata i ne mogu baš pohvatati značenja.

  • astrodrom 2. studenoga 2010. u 7:07 pm #

   Stari blog je zatvoren za komentare nažalost.
   Iz perspektive laika nije jednostavno tumačiti astrološke pozicije, posebno ako ih ima puno kao što je to slučaj kod tebe.
   Moj pristup astrologiji je psihološki odnosno to je moderna verzija astrologije koja se naziva psihološka astrologija, dosta vezana za psihoanalizu Carla Gustava Junga.
   Drago mi je da ti se sviđa pristup te da je razumljivo pisano i za nekog bez znanja astrologije.

   • agnes 2. studenoga 2010. u 9:37 pm #

    Sada mi je jasno zašto mi je blizak tvoj pristup jer su moje dodatne edukacije psihoanalitičkog,psihodinamskog usmjerenja.Moram priznati da nisam znala za modernu astrologiju psihološke orijentacije.Vrlo je zanimljivo s koliko se strana može promatrati složenost ljudskog bića i kako se mnogi naizgled nespojivi pristupi spajaju u cjelovitu sliku.
    To nas obogaćuje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: